Het roulatierooster Copy

In deze laatste les ga je aan de slag met het uitwerken van het rooster. Welk groepje gaat welk onderdeel doen? Het is het handigst om een basisrooster te gebruiken waar je elke week weer op terug kunt vallen. Ook de kinderen weten op een gegeven moment dat ze bijvoorbeeld op de dinsdag en donderdag op de computer mogen.

Download het voorbeeldrooster.

Het rekencircuit duurt 40 minuten en bestaat uit 3 verschillende rondes van elk 10 minuten. De overige 10 minuten heb je nodig voor het opruimen, wisselen en onvoorzienbare omstandigheden. Door ruim de tijd hiervoor te nemen hoef je de kinderen niet continu op te jutten.

In het voorbeeldrooster heb ik bewust de volgende keuzes gemaakt:

Het rooster

  • Groepje 1 begint op dinsdag en donderdag eerst bij de leerkracht en gaat daarna naar de Papieren wereld. Mocht je een lastig werkblad hebben dan kan je er voor kiezen om eerst een gedeelte bij de leerkracht samen te doen. Na het wisselen maken de kinderen het zelfstandig af in de Papieren wereld.
  • De groepjes 1, 2 en 3 gaan twee keer in de week langs bij de leerkracht.
  • Op vrijdag begint groepje 4 bij de leerkracht. Deze geeft de kinderen een bepaalde opdracht die ze in ronde 2 en 3 mogen uitvoeren. Zij hoeven dan geen onderdeel van het rekencircuit te volgen.
  • Ronde 2 en 3 is voor de leerkracht op vrijdag uitgeroosterd. Je kunt de tijd voor groepje 4 gebruiken, observeren of een aantal kinderen nog eens bij je nemen voor extra instructie.
  • De groepjes 1, 2 en 3 gaan elke dag naar de Papieren wereld. Groepje 4 hoeft alleen op dinsdag en donderdag.
  • Alle groepjes mogen twee keer in de week naar de Digitale wereld en 2 keer in de week naar Speel en spel.

Dit hoofdstuk was een beknopte samenvatting van mijn e-cursus rondom spelenderwijs rekenen. Wil je meer informatie, een uitgewerkt rekenplan, inspiratie en praktische tips over het werken met een rekencircuit? Dan kun je het beste de hele e-cursus over rekenen volgen.

Met de code ‘meerrekenen35‘ krijg je 35% korting. Er is een cursus voor groep 3 en een cursus voor groep 4.

×
×

Winkelwagen