Vertelstenen Copy

Sommige kinderen vinden het nog best lastig om zelf een verhaal te bedenken. Het helpt om uit eigen ervaringen te putten, maar soms wil je dat de kinderen vanuit hun fantasie een verhaal vertellen. Je kunt hiervoor de vertelstenen gebruiken. Met het gebruiken van vertelstenen wordt de taalontwikkeling, communicatie en fantasie ontwikkeld.

Wat zijn vertelstenen?

Een vertelsteen is eigenlijk heel simpel een steen met een plaatje erop. Door vertelstenen of story stones op Google, Instagram of Pinterest in te tikken vind je talloze voorbeelden. Stenen kun je bij een tuincentrum kopen, maar je vindt deze stenen ook gewoon in de natuur. Vertelstenen bestaan al eeuwen, maar zijn vooral de laatste tijd erg populair geworden.

Je kunt er verschillende activiteiten mee doen, zowel in de kring als individueel. Belangrijk is wel om de vertelstenen eerst te introduceren, zodat de kinderen weten wat de bedoeling is.

Hoe maak je ze?

Als je heel creatief bent dan kun je de vertelstenen zelf schilderen of je gebruikt (posca) stiften, maar je kunt ook kant-en-klare plaatjes of stickers gebruiken. Je plakt het plaatje op en vervolgens smeer je er minimaal twee lagen mod podge lijm (mat transparant) overheen.

©Kleuterwereld

Fantasieverhaal

De kinderen gaan in de kring zitten. De vertelstenen worden in het midden op de tafel gelegd. De leerkracht pakt een steen en bedenkt hier een zin bij. ‘Er loopt een hondje eenzaam en alleen over straat’. 

De leerling ernaast pakt een andere steen van de tafel en vertelt verder. ‘Waar is iedereen? Zijn ze soms mijn verjaardag vergeten?’ Dan is de volgende leerling aan de beurt.

Er ontstaat een verhaal bij de vertelstenen. De kinderen weten precies wanneer ze aan de beurt zijn en de plaatjes op de vertelstenen helpen bij het prikkelen van de fantasie.

Hoe zou het verhaal verder kunnen gaan? Er is geen goed of fout, wel moet het aansluiten bij het verhaal.

Verhaal schrijven met vertelstenen 

Uiteraard kun je de vertelstenen ook laten gebruiken bij het schrijven van een verhaal. De kinderen kiezen bijvoorbeeld vier stenen uit en bij elke steen bedenken ze een zin.

Je kunt dit de kinderen ook in tweetallen laten doen, zodat ze samen tot een goed verhaal kunnen komen. Nog spannender wordt het als je de vertelstenen in een zakje doet.

Ze weten dan niet welke vertelsteen er wordt gepakt als ze een nieuwe zin moeten bedenken. Doordat ze het in tweetallen doen wordt het vertellen en het schrijven gecombineerd.

Uiteraard kun je de vertelstenen ook aanpassen per thema, maar dit hoeft niet perse.

40058355_523880438059776_8061831731180732416_n-2
©Kleuterinspiratie
×
×

Winkelwagen