Spelenderwijs leren in groep 3 en 4

Spelenderwijs leren, is dat iets voor jou?

Je wilt de overgang van kleuters naar groep 3 verkleinen.

Je wilt een thema met betekenisvolle activiteiten opzetten.

Je wilt nog wel de methodes (deels) gebruiken.

Je wilt gestructureerd en zonder veel voorbereidingstijd aan de slag.

Je wilt dat de kinderen leren vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid.

Je wilt aan de slag met hoekenwerk en/of het werken in circuitvorm.

Herken je dit?

De kinderen komen vol enthousiasme je groep binnen. Na zes weken vakantie is het dan eindelijk zo ver: ‘Yes, we leren lezen!’ Maar na een paar weken is bij veel kinderen een duidelijke verandering zichtbaar, want wat is het pittig! Zelfs ouders klagen dat hun kind thuis wel heel moe is. Het lezen moet niet alleen geoefend worden, maar ook het netjes schrijven, rekenen en spelling. Je moet er echt aan trekken en lekker spelen in de hoeken en een uur buiten ravotten is er eigenlijk niet meer bij. Je komt vaak in de knoei met de tijd en alleen als al het werk af is laat je de kinderen een spelletje van het kiesbord doen. Dit moet toch anders kunnen?

Met de e-cursus ‘Spelenderwijs leren in groep 3 en 4’ gaan we hier verandering in brengen. Je doorloopt vijf modules waarin je leert hoe je een onderwijsaanbod met betekenisvolle activiteiten (in combinatie met de methode) kunt opzetten. Denk aan het werken in circuitvorm, lees-, schrijf- en rekenactiviteiten, maar ook het voeren van gesprekken, onderzoek doen en rollenspel. Echt samen met de kinderen een periode rondom een thema werken dat zij interessant vinden. Ze vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid leren hoe ze antwoorden op hun vragen kunnen vinden en samen situaties uit de wereld om hen heen nabootsen.

24775030_1595356893858578_6086311674445253015_n
24313392_1595356877191913_116953812870220346_o

Laura Manten

Het is super om de betrokkenheid van de kinderen te zien bij een thema! De cursus geeft handvatten om met thematisch werken aan de slag te gaan. Het is fijn veel voorbeelden te zien en te lezen, zodat je direct een koppeling naar de praktijk kunt maken. De cursus is erg inspirerend!

Ontdek hoe je net als 200+ andere scholen aan de slag kunt gaan met de e-cursus spelenderwijs leren!

Module 1: We gaan van start

In de eerste module maak je kennis met thematisch werken en ga je aan de slag met het opzetten van een thema. Dit kan een zelfbedacht thema zijn of je kunt aansluiten bij het thema van de taalmethode.

Tijdens de lessen leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een thema, bedenk je een aantal startactiviteiten voor de eerste weken met behulp van diverse voorbeelden en ga je met de kinderen aan de slag met het opstellen van leervragen.

Heb je een groep 3/4 combinatie? In een extra toegevoegd e-book kun je tips en ideeën lezen voor jouw groep.

Module 2: Hoeken en spel

Je hebt de kinderen enthousiast gekregen voor het thema en waarschijnlijk kunnen ze niet wachten om ook zelf aan de slag te gaan. De themahoek geeft kinderen de gelegenheid om de wereld buiten de klas na te spelen.

In deze module krijg je aan de hand van inspirerende voorbeelden meer informatie hoe je de themahoek samen met de kinderen kunt vormgeven en hoe je het rollenspel kunt stimuleren. Diverse themahoeken (o.a. Noordpool/Zuidpool en restaurant) zijn als voorbeeld uitgewerkt.

Naast de themahoek laat je de kinderen ook in andere hoeken spelen. Tijdens deze module komt de organisatie van het hoekenwerk uitgebreid aan bod en doe je allerlei ideeën op voor de hoeken en thema’s in jouw klas.

Module 3: Spelen met taal

Deze module gaat over taal, lezen en schrijven. Door het leesonderwijs aan thematisch werken te koppelen leren kinderen dat het lezen iets kan zijn om van te genieten, maar dat het ook noodzakelijk is om iets te kunnen leren over een bepaald onderwerp.

Onderwerpen als expertlezen, tekst van de week, informatieboeken, taalbeschouwing (groep 4), verteltafel, teksten schrijven en teksten redigeren komen aan bod.

Door de inspirerende voorbeelden kun je zo talloze ideeën voor jouw eigen thema bedenken. Ook vind je in deze module een bonusles over het leren lezen zonder leesmethode. Hierin wordt een aanpak inclusief voorbeelden en downloads beschreven.

Module 4: Spelen met rekenen

Het is vrij eenvoudig om bij de domeinen meten en meetkunde een thema-activiteit te bedenken. Maar er zijn ook rekendoelen die je liever via een bordspel, een werkblad of op de computer wilt oefenen.

Je kunt dan heel goed gebruik maken van het rekencircuit. In deze module leer je hoe je zo’n rekencircuit opzet, hoe je de methode kunt gebruiken bij het plannen van een rekencircuit en om vanuit doelen in plaats van activiteiten te werken.

Module 5: Inspirerende voorbeelden

Dacht je dat je al klaar was? Tijdens de vorige modules heb je al diverse praktijkvoorbeelden gelezen. Waarschijnlijk ben je al helemaal geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan.

Als bonus hebben diverse leerkrachten hun leukste ideeën toegestuurd en die kun je in de laatste module bekijken. En wat zo bijzonder is, deze ideeën worden voortdurend aangevuld. Ook voeg ik hier delen van mijn spellenpakketten toe. Zo wordt de e-cursus steeds waardevoller!

Je vindt er bijvoorbeeld ideeën bij de thema’s dierentuin, het oude Egypte, dino’s, Sinterklaas, op reis, de tuin, post, kleding, heelal en vervoer.

Facebook community

In de besloten groep exclusief voor cursisten kun je al jouw vragen stellen over spelenderwijs leren en thematisch werken. Heb je een vraag over de module, ben je op zoek naar inspiratie of wil je samen sparren over een thema dan ben je hier op de juiste plek. In principe kun je binnen 24 uur een antwoord verwachten.

Zoek je een buddy?

Veel cursisten zijn de enige leerkracht van een school die deze e-cursus volgen. Daarom is er binnen de community een buddy-systeem opgezet. Met een andere cursist kun je aan de modules werken, themaplannen uitwisselen of zelfs bij elkaar in de klas kijken. Vind je het lastig om zelf een buddy te vinden, dan help ik je hier graag bij.

Marieke Versteeg

Wat erg fijn is aan deze cursus is dat er meerdere manieren van thematisch werken worden aangeboden. Zo kun je zelf kiezen wat bij jou, jouw klas, en jouw school past. Ik ben gelijk, ook dankzij de vele praktische en inspirerende voorbeelden, aan de slag gegaan met het opstarten van een thema.

Spelenderwijs rekenen

Over Linda Willemsen

Mijn naam is Linda en ik inspireer al bijna 10 jaar leerkrachten uit de onder- en middenbouw op mijn website klasvanjuflinda.nl. Mede dankzij mijn enthousiasme over het spelenderwijs leren is er in het onderwijs een heuse verandering zichtbaar. In 2016 ben ik daarom ook genomineerd geweest voor leraar van het jaar.

Met mijn ervaring in de onderbouw weet ik precies wat leerkrachten nodig hebben om de lessen taal en rekenen spelenderwijs vorm te geven. Ik ben een groot voorstander van thematisch onderwijs en streef naar een combinatie van werken uit boeken en spelen en leren in hoeken. Niet alleen bij de kleuters, maar juist ook in de hogere groepen.

Via mijn blogs, workshops en e-cursussen hoop ik op een persoonlijke manier ook jou te inspireren om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan. Op dit moment werken er al 150+ scholen met de e-cursus ‘Spelenderwijs leren in groep 3 en 4’.

Wat is de investering?

De e-cursus ‘Spelenderwijs leren in groep 3 en 4’ kost €247,- en kan zowel met iDeal als op factuur betaald worden. Na het volgen van de vijf modules ben je een expert in het spelenderwijs leren in de middenbouw.

De kinderen en jij als leerkracht zullen met veel plezier aan de slag gaan met het uitwerken van een thema. Het lezen en schrijven van teksten, opzoeken van informatie in boeken, onderzoek doen en het spelen in de themahoek; het komt tijdens de cursus allemaal aan bod!

Elene Honing

Deze cursus is zeer praktisch en daardoor kreeg ik helemaal zin om het te gaan vormgeven en uitwerken. Ik ben in hoog tempo er doorheen gegaan, omdat ik het erg leuk vond en door wilde blijven lezen! Inmiddels al veel lesideeën en tips in praktijk kunnen brengen en meegenomen ter voorbereiding op volgend schooljaar. Aanrader!

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een online cursus?

Na je bestelling krijg je toegang tot de online Klasvanjuflinda Academy. Hier vind je alle modules die je stap voor stap kunt doorlopen. Elke module bestaat uit een aantal lessen en opdrachten die je in je eigen tempo kunt volgen en uitwerken. Bij vragen kun je altijd mailen met [email protected]

Hoeveel tijd ben ik kwijt voor het volgen van de cursus?

Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Per module bepaal je wat je in jouw groep gaat implementeren. Cursisten zijn gemiddeld 15 uur kwijt aan het lezen van alle tips, het brainstormen en het invullen van de werkboeken. Daar bovenop komt de tijd die je gaat besteden aan het uitwerken van de thema’s en lessen. Dit doe je gedurende het volgen van de e-cursus.

Steeds wanneer je een stukje ‘Spelenderwijs werken’ hebt geïmplementeerd in de klas ga je verder met de cursus. Het is daarom fijn om hier een langere periode (denk aan minimaal een half jaar) de tijd voor te nemen.

Mag ik de e-cursus volgen met een collega?

Het is heel fijn (ook om het te borgen binnen de school) om de e-cursus samen met een collega te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een aantal woensdagmiddagen plannen om samen een module te lezen en een thema voor te bereiden. Je betaalt per collega om toegang te krijgen tot de cursus. Zo kan elke leerkracht onder een eigen account inloggen en op zijn eigen tempo de cursus volgen. Daarnaast krijgt elke cursist een certificaat van deelname.

Hoe kan ik de cursus betalen?

Je kunt de cursus op verschillende manieren betalen, waaronder iDeal, Bancontact en op rekening. Als leerkracht heb je per 1 FTE recht op €500,- persoonlijk bijscholingsbudget per jaar.

Wat als mijn vraag hier niet tussen staat?

Geen probleem, je kunt altijd mailen naar [email protected] Ik help je graag verder.

Aan de slag met spelenderwijs leren?

In deze e-cursus leer je hoe je een thema met betekenisvolle activiteiten (in combinatie met de methode) kunt opzetten. Denk aan lees-, schrijf- en rekenactiviteiten, maar ook het voeren van gesprekken, onderzoek doen en rollenspel.

Mijn eigen ervaring met het thematisch werken, de kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan door veel boeken over dit onderwerp te lezen en de praktijkverhalen en foto’s van veel andere leerkrachten komen in deze e-cursus samen.

Bij elk module zit een werkboek dat je kunt downloaden en printen of digitaal kunt invullen. Hierin staan reflectie- en hulpvragen, die je helpen om het thematisch werken stap voor stap te integreren. Werk je samen met een duo-collega? Dan is dit ook een fijn document om samen te gebruiken.

©juflauramanten