Rekenen met prentenboeken

Aan De Slag Met Prentenboeken

Rekenen met prentenboeken, is dat iets voor jou?

Je wilt aan de slag met spelenderwijs rekenen

Je wilt dat de kinderen leren vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid.

Je wilt de kinderen laten oefenen met realistische en herkenbare contexten.

Je wilt met de kinderen redeneren over rekenproblemen.

Je wilt de overgang van concreet naar abstract rekenen versoepelen.

Je wilt aan de slag met de taxonomie van BLOOM.

Herken je dit?

Op dit moment geef je de rekenlessen uit de methode of werk je aan de hand van de doelen met het rekencircuit. Maar je merkt dat je vooral heel abstract bezig bent, terwijl je juist eerst vanuit een realistische context wilt rekenen. Het klinkt misschien niet heel logisch om de plank met prentenboeken te bekijken terwijl je de rekenles aan het voorbereiden bent. Maar een prentenboek kan een heel fijn hulpmiddel zijn om een nieuw onderwerp te introduceren.

In een prentenboek komt namelijk bijna altijd een probleem in een realistische of herkenbare context aan bod. Denk aan bijvoorbeeld het boek ‘Uiltje en de nootjes’, dat gaat over het eerlijk verdelen. Of het boek ‘Een eenhoorn alsjeblieft’ waarin een jongetje iets van zijn eigen geld gaat kopen. Hierdoor ervaren kinderen dat rekenen ook een belangrijk onderdeel is van hun eigen leven.

Door af en toe een prentenboek tijdens de les te gebruiken ontdekken kinderen het belang van rekenen. Door de context leggen ze een verband tussen bijvoorbeeld een concrete rekensom en een rekenprobleem buiten de school.

Ook kan door middel van het verhaal uit het prentenboek de interesse en motivatie geprikkeld worden. Het is namelijk veel laagdrempeliger dan een rekensom uit het boek. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat het zelfs de rekenangst vermindert en dat het bijdraagt aan een positievere houding ten opzichte van het vak rekenen.

@kleuterateljee
@kleuterateljee
DSC_3947
53848850_273130673578100_5874410984934970545_n-2

Linda Willemsen

“Prentenboeken nodigen uit tot redeneren. We hebben een concreet probleem; hoe kunnen we dit oplossen? Wat heb je nodig?  Welke denkstappen moeten we maken? Zijn er ook nog andere oplossingsstrategen mogelijk? Er wordt zo een mooie brug gebouwd van concreet naar abstract rekenen.”

Ontdek hoe je in jouw groep aan de slag kunt gaan met rekenen met prentenboeken!

Online videotraining

Wat levert het werken met prentenboeken op? Welke prentenboeken zijn geschikt? Hoe gebruik je het prentenboek tijdens de les en hoe kunt je de taxonomie van BlOOM toepassen?

Al deze vragen worden beantwoord tijdens het bekijken van de online video met theorie en achtergrondinformatie.

Prentenboekenlijst

Wanneer je googelt op rekenen met prentenboeken dan krijg je genoeg tips en suggesties voor kleuters. In deze training vind je juist prentenboeken die goed aansluiten bij het lesaanbod in groep 3.

Bij elke titel staat een korte samenvatting en worden de doelen die je kunt koppelen aan het boek beschreven. Door deze prentenboeken te gebruiken werk je aan een heel groot deel van de rekendoelen van groep 3 (volgens SLO). Elk prentenboek heeft weer een andere invalshoek.

Lesbrieven

Hoe leg je een link van het verhaal uit het prentenboek naar een rekenactiviteit? En hoe kun je het prentenboek inzetten tijdens het rekencircuit of in de rekenhoek?

Bij vier prentenboeken vind je een uitgebreide lesbrief met klassikale activiteiten en kant-en-klare spellen of materialen. Je kunt zo gelijk aan de slag met klokkijken, rekenen tot 20, splitsen, werken met plattegronden, reeksen aanvullen en tellen met sprongen.

Spelenderwijs rekenen

Over Linda Willemsen

Mijn naam is Linda en ik inspireer al bijna 10 jaar leerkrachten uit de onder- en middenbouw op mijn website klasvanjuflinda.nl. Mede dankzij mijn enthousiasme over het spelenderwijs leren is er in het onderwijs een heuse verandering zichtbaar. In 2016 ben ik daarom ook genomineerd geweest voor leraar van het jaar.

Met mijn ervaring in de onderbouw weet ik precies wat leerkrachten nodig hebben om de lessen taal en rekenen spelenderwijs vorm te geven. Ik ben een groot voorstander van thematisch onderwijs en streef naar een combinatie van werken uit boeken en spelen en leren in hoeken. Niet alleen bij de kleuters, maar juist ook in de hogere groepen.

Via mijn blogs, workshops en e-cursussen hoop ik ook jou te inspireren om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan. Zo hebben al 200+ leerkrachten mijn e-cursus of workshop ‘Spelenderwijs rekenen‘ gevolgd.

Waar kan ik de online training bestellen?

DSC_3928

Wil jij prentenboeken doelgericht inzetten tijdens de rekenles en aan de slag met spelenderwijs rekenen? Je kunt de online training ‘Rekenen met prentenboeken’ in de webshop bestellen voor €34,-.

Na betaling met Ideal krijg je direct toegang tot de online Academy en kun je de video over het werken met prentenboeken bekijken. Ook kun je in deze omgeving de prentenboekenlijst en lesbrieven downloaden.

Veelgestelde vragen

Waar bestaat de online training uit?

Na betaling ontvang je de inloggegevens voor de online Klasvanjuflinda Academy. Hier kun je de video met theorie en achtergrondinformatie bekijken, de prentenboekenlijst en de uitgebreide lesbrieven downloaden.

Is de training ook voor groep 2 leerkrachten geschikt?

De theorie en achtergrondinformatie is voor elke leerkracht die wilt werken met prentenboeken bij het vak rekenen geschikt. De prentenboekenlijst en de uitgewerkte lesbrieven sluiten aan bij de rekendoelen van groep 3.

Kan ik de lesbrieven ook los bestellen?

Het is niet mogelijk om de lesbrieven los te bestellen. Het is belangrijk om de benodigde achtergrondinformatie over het werken met prentenboeken tijdens het vak rekenen te beheersen. Alleen zo kun je doelgericht en effectief aan de slag met prentenboeken tijdens de rekenles.

Hoe kan ik de training betalen?

Je kunt de training op verschillende manieren betalen, waaronder iDeal, Bancontact en op rekening. Als leerkracht heb je per 1 FTE recht op €500,- persoonlijk bijscholingsbudget per jaar.

Wat als mijn vraag hier niet tussen staat?

Geen probleem, je kunt altijd mailen naar [email protected] Ik help je graag verder.

Aan de slag met rekenen met prentenboeken?

In deze online training leer je hoe je een prentenboek kunt inzetten tijdens de rekenles. De kinderen gaan aan de slag met een rekenprobleem en leren verbanden leggen tussen de concrete context en een abstracte rekensom.

De online training bestaat uit een video met achtergrondinformatie, een boekenlijst met geschikte prentenboeken voor groep 3 en vier uitgewerkte lesbrieven om direct een start te kunnen maken.

DSC_3952